Office 365

Office 365’te kullanıcıya verilen paylaşım izinlerini nasıl silinir veya değişitirilir? (Powershell)

Bu makalemde ise sizlere bu izinleri silmek ve izinleri değiştirme yöntemlerini paylaşacağım. Kısaca bahsetmek gerekirse Varsayılan takvim izinlerini yani herkse görünen izinlerini kapatabilir veya değiştirebiliriz. Fakat bu işlemi kullanıcı bazında yapmak istediğimizde ise hata ile karşı karşıya kalacağız. Bu işlemi yapmak istersek ufak bir püf noktası var. Bir kullanıcıya atanan izini değiştirmek istiyorsanız ilk önce izni kaldırmanız ondan sonra ise yeni vereceğiniz izni atamanız gerekmektedir. İsterseniz bu işlemlerin nasıl yapıldığını aşağıda birlikte bakalım.

  • Daha önceki makalelerde de yaptığımız gibi ilk önce Powershell’i yönetici olarak çalıştırmamız gerekmektedir.

  • Yönetici olarak çalıştırmamızın ardından Office 365’e yetkili bir kullanıcı ile login olmamız gerekmektedir. Aşağıdaki kodu çalıştırarak devam ediyoruz.
Import-Module MSOnline
$O365Cred = Get-Credential

$O365Session = New-PSSession –ConfigurationName Microsoft.Exchange -ConnectionUri https://ps.outlook.com/powershell -Credential $O365Cred -Authentication Basic -AllowRedirection

Import-PSSession $O365Session

Connect-MsolService –Credential $O365Cred

  • Login olma işlemlerini yaptıktan sonra ilk olarak kullanıcının yetkilerini görüntülüyoruz. Bu işlemi yapmak için aşağıdaki komutu çalıştıralım.
Get-MailboxFolderPermission -Identity [email protected]:\Takvim

  • Yukarıda görüldüğü gibi herhangi bir kullanıcı ile takvim paylaşılmamış. Biz bir kullanıcıya editör yetkisi verelim. Bu işlemi de yapmak için aşağıdaki komutu çalıştıralım.
Add-MailboxFolderPermission omandiraci:\Takvim -Accessright Editor -user administrator

  • Yaptığımız işlemde Omandiraci kullanıcısının takvimini Editor yetkili olarak Administrator kullanıcısına paylaştık ve ardından kullanıcının takvim yetkililerini kontrol ettiğimizde yetkinin verildiğini görüyoruz.
  • Şimdi bu kullanıcının yetkisini değiştirmek istediğimizde ise bu sefer hata verecektir. İşte tam burada ufak bir noktaya dikkat etmemiz gerekmektedir çünkü kullanıcın yetkisini kaldırmadan yeni yetki veremiyoruz. Ben görmeniz açısından yetkiyi Owner olarak değiştirmek için komutu çalıştırıyorum ve hata alıyorum.

  • Yukarıdaki hatayı almamız için aşağıdaki komutu çalıştırarak Omandiraci kullanıcısının takvimindeki yetkiyi kaldırmamız gerekiyor. Aşağıdaki komutu çalıştırarak bu işlemi yapalım.
Remove-MailboxFolderPermission -Identity omandiraci:\Takvim -User administrator

  • Komutu çalıştırdığımızda ise bu işlemi yapmak istediğinize emin misiniz diye uyarı verecek y yazıp enter yaptığımızda işlemimiz tamamlanacaktır. Tekrardan Omandiraci kullanıcının takvimindeki yetkili kişileri görüntülediğimizde ise Administrator kullanıcısının yetkilerinin kalktığını görebiliyoruz.
  • Kaldırma işlemi bittikten sonra aşağıdaki komutla yeniden Owner yetkisi veriyoruz ve kontrol ettiğimizde yetkinin verildiğini görebiliyoruz.
Add-MailboxFolderPermission omandiraci:\Takvim -Accessright Owner -user administrator

Yukarıdaki yaptığımız işlemleri kısaca özetlersek;

İlk önce Omandiraci kullanıcısının takvimini Editor olarak Administrator kullanıcısı ile paylaştık. Ardından aynı şekilde Owner yetkisi vermeye çalıştık fakat hata aldık. Daha sonra işlemi yapabilmek için Omandiraci kullanıcısındaki Administrator yetkisini kaldırdık ve tekrardan Owner yetkisi verdik ve işlemlerimizi tamamladık.

Not: Burada kısa bir bilgi vermek istiyorum aşağıdaki resimlerde görüldüğü gibi benim kullanıcımın paneli Türkçe olduğu için tüm işlemleri yaparken Takvim olarak kullandım. Siz işlemleri yaparken kullanıcının paneli İngilizce olabilir burada komutu kullanırken Calendar yazmanız gerekmektedir.

Related posts
Office 365

Microsoft 365’te Domain nasıl eklenir?

Office 365

PowerApps ile Kamera kontrolü nasıl yapılır?

Office 365

Hibrit yapıda Office 365 kullanıcıları local kullanıcılar tarafında “Send as” yetkinlendirmesi nasıl yapılır?

Office 365

Office 365'te DKIM kaydı nasıl yapılır?

Portal güncellemelerinden haberdar olun!

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir