Microsoft Dynamics CRM Server

Adım Adım Microsoft CRM Dynamics 2016 Kurulumu nasıl yapılır? – 1.Bölüm

Microsoft Customer Relationships Management nedir?

Müşteri ilişkileri yönetimi yazılımıdır. Bu yazılımı kullandığınızda müşterileriniz tarafında gerçekleştirdiğiniz görüşme, satış, destek vb. kısacası sizin için tüm önemli olan başlıkları (Dynamics adından gelen özelleştirilebilir alt yapısından gelmektedir.) bir arada yönetebileceğiniz, aldığınız aksiyonları raporlayabileceğiniz ve bu raporlara istinaden kendi yönetim planınızı veya gelecek dönem aksiyon planlarınızı hazırlayabileceğiniz bir yazılımdır.

Bu yazılımın kurulumunu ardından da kullanmayı , özelleştirmeyi ve raporlamaye de ayrıca değineceğiz.

Biz kurulum ile başlıyor olacağız.
Öncelikle ilgili yazılımımızı aşağıdaki linkten 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz.
https://www.microsoft.com/tr-tr/download/details.aspx?id=50372

Önerilen İngilizce olarak indirmeniz ve kullanmanızdır. Kurulum tamamlandıktan sonra istemcileriniz için bunu Türkçe olarak özelleştirme imkanına sahipsin. Hali hazırda zaten Microsoft tarafından önerilen Server üzerinde çalışacak tüm yazılımların İngilizce kurulması gereklidir. Aksi halde daha sonradan uygulayacağınız bir çok değişikliklerde ve ya Plug-in’lerde uyumsuzluk yaşayabilirsiniz.

CRM yazılımının ihtiyaçlarından birisi Microsoft SQL Server’dır.Aşağıda belirtilen tüm işlemler MS SQL Server kurulumunun ardından yapılması gerekli olan işlemlerdir. Zira Dynamics CRM Database’e ihtiyaç duymaktadır.

İlgili Link’ten indirme işleminizi tamamlamanızın arından , ISO’yu mount ederek çalıştırdığızda ilk olarak aşağıdaki ekran ile karşılaşacaksınız.


Bu ekranda “Install Microsoft Dynamics CRM Server”‘ı seçiyoruz. Aşağıdaki diğer işlemler kurulumun ardından isterseniz manuel kurma seçeneğiniz olmakla beraber , kurulumun ardından kendisi de başlatıyor.

Öncelikle Dynamics CRM Update’leri var mı kontrol etmek isteyecektir. Update’leri kontrol etmeniz önerilir.

Update’leri tamamladıktan sonra devam edebilirsiniz.

Ardından size Key soracaktır , deneme sürümü için size verilen ve ya elinizde tam sürümü için bulunan key’i girmeniz gerekmektedir.


Sizden Lisansı kabul etmenizi isteyecektir, kabul edin ve devam edin.


Burada CRM kurmak istediğiniz lokasyonu seçmek isteyecektir. Ben sistemde Dynamics CRM için ayrıca bir Server oluşturduğum ve bu server’da sadece (SQL ile birlikte) bu uygulama çalışacağı için Default ayarında bırakıyorum.


Bu adımda ortamdaki tek server ve ilk SQL Database’i (CRM için kullanılacak olan, yeni dataların yaratılacağı) varsayarak , “Create a new deployment” seçeneğini seçtikten sonra update ikonuna tıklayarak yaratmış oladuğunuz Database’i getirmesiniz bekliyorsunuz ardından seçiminizi yaptıktan sonra Next butonu aktif olacak ve ilerleyemeye devam edeceksiniz.


    Bu aşamada Active Directory’deki kapsam alanınızı seçmelisiniz.


Kapsam alanınızın ardından , Dynamics CRM’in kullanacağı Servis için yetkili account’u belirtmeniz gerek , bunun için önerilen farklı bir user oluşturarak etki alanı\kullanıcı adı ve parolanızı girmeniz gerekmektedir.


Dynamics CRM web arayüzü ile çalışan bir uygulamadır. Dolayısı ile sizden IIS üzerinden yayımlanacak olan bu web sitesi için tercih ettiğiniz port numarasını girmenizi isteyecektir. “Create New Website” seçeniği ile birlikte gelen default port “5555”‘tir herhangi bir değişiklik yapmadan devam ediyorum.


Ardından EMail Router ekranı karşınıza gelecektir. Email Router’ın indirlerek kurulumu yapılası gerekmektedir. Ancak bu adımı şimdilik geçebilirsiniz. Bir sonraki yazıda bunu daha ayrıntılı anlatıyor olacağım.


Email Router adımını atladıktan sonra karşınıza gelecek olan bu ekranda Görüntülecek isim , Database ismi (farklı karakterler olmaksızın) , kullanacağınız para birimi ve diğer değer tercihlerinizi giriyor olmalısınız.


Bu ekranda size Report server için kullanacağınız linki verecektir. Bunu linki bir yere not almanızı öneririm. Aynı zamanda bu linki kopyalayıp tarayıcınıza yapıştırdığınız zaman aşağıdaki gibi ekranı görüntülüyor olmalısınız.


Bu ekran görüntüsünü aldıktan sonra kuruluma devam edebilirsiniz.


    Buradaki checkbox sizin tercihinize bağlıdir.


Ardından yukarıdaki ekran görüntüsünde görüntülenen kontrolleri sağlıyor olacak. Burada önemli olan ayrıntı “For a deployment that is more secure,..” uyarısıdır.Bu uyarının ortadan kaldırılmasını sağlamanız için yapacağınız işlemler aşağıdaki gibi sırlanmaktadır.


Öncelikle Local sunucunuzda (Active Directory’den değil) Users diye arattığınızda seçeneklerden birisi olan “Local User and Groups” seçeniğine tıklayarak bu ekrana varıyorsunuz. Buradaki seçiminiz Groups olmalı.


Ardından “Performans Log Users” a tıklayarak kullanıcılara servisleri çalıştırmak için kullandığınız kullanıcınızı eklemelisiniz. Bu işlemden sonra kuruluma dönünüz ve “Back” deyiniz. Tekrar “next” diyerek yeniden kontrol etmesini sağlayın.


Tekrar kontrollerini yaptıktan sonra “Next” butonu aktif hale gelecektir. Next diyerek kuruluma devam ediniz.


Next diyerek devam ediyoruz.


Bu ekranda kontrollerini tamamladıktan sonra “Install” butonu aktif olacaktır. “Install” ‘a tıklayarak devam ediyoruz.


Bu ekranda 30-40 dk arasında değişen bir zaman harcayacaktır. Merak etmeyin J


Install işleminden sonra Completed ekranı ile karşılacaksınız ve ardından otomatik olarak daha önceki adımlarda belirtmiş olduğunuz “Display Name” ve Port numarası ile birlikte tarayıcınızda yönetim ekranını açıyor olacaktır.


Bundan sonraki yazımızda öncelikle Email Router Konfigürasyonu ve ardından özelleştirmelere başlıyor olacağız.

Related posts
Microsoft Dynamics CRM Server

MS Dynamics 365 Telefon Uygulaması - 1. Bölüm

Microsoft Dynamics CRM Server

Microsoft Dynamics 365 - güncelleştirme nasıl yapılır?

Microsoft Dynamics CRM Server

Microsoft Dynamics 365 için 5 Mit

Microsoft Dynamics CRM Server

Dynamics 365 ile IT Ekipleri için Kuruluş Öngörüleri Özelliğinin Kurulumu nasıl yapılır?

Portal güncellemelerinden haberdar olun!

 

2 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir