OneNote

OneNote Learning Tools Nedir ?


    Bir önceki yazım olan OneNote Learning Tools Update Versiyonu 1.0.7.0 konusunu işlemiştik. Bu yazımızda ise Learning Tools yani (OneNote için Öğrenme Araçları) konusunu detaylandırarak öğretmen ve öğrencilerimize ne gibi faydalar sağladığından uygulamalı olarak bahsetmeye çalışacağız. Ama konumuzu detaylandırmadan önce kısaca Learning Tools Nedir ? anlamaya çalışalım.

OneNote Learning Tools OneNote için Öğrenme Araçları yetenekli, öğrenme zorluğu çeken veya benzersiz öğrenme yeteneklerinin birkaçına birden sahip olan öğrenciler dahil tüm kullanıcıların okuma ve yazma yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olur.

 Uyarı : Learning Tools sürüm 1.0.9.0 Preview (Ön izleme) sürümüdür. (Tarih 9 Ağustos 2016)

 Not : Yeri gelmişken bir konuya da değinmek istiyorum. Learning Tools Ufak bir OneNote eklenti olup ister Microsoft hesabı ile OneNote kullanın ister bir Office 365 ilgili paketlerinden birini kullanın bu araç tamamen ücretsizdir. Ve Masa üstü Office uygulamalarından olan Office 2013 ve Office 2016 kullanımı gerektirir.

OneNote Learning Tools Nedir ?-01

Learning Tools’u indirebileceğiniz ve daha detaylı bilgilere ulaşabileceğiniz resmi web sitesi yukarıda ki görselde gösterildiği gibi web bağlantısı http://www.onenote.com/learningtools dır.

 Uyarı : OneNote Learning Tools kullanabilmeniz için OneNote masaüstü uygulamalarından 2013 ve 2016 sürümlerinden birini kullanıyor olmanız gerekmektedir.

 Uyarı : OneNote Learning Tools şuan İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca
dillerini desteklemektedir.

Learning Tools’un Faydaları ve Özellikleri ;

OneNote Learning Tools Nedir ?-02

Yukarıda belirtilen özellikler ve kanıtlanmış kazançlar öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler için kanıtlanmıştır. Bu özellik ve faydaları yazımızın ilerleyen kısımlarında uygulamalı olarak gösterilecektir.

 Uyarı : Learning Tools’u buradan Learning Tools direk olarak indirerek kurulum yapabilirsiniz. Kurulum işlemi oldukça kolay ve hızlıdır. İleri ileri mantığı ile kurabilirsiniz. Learning Tools tamamen ücretsizdir.

OneNote Learning Tools Nedir ?-03

Yukarıda verdiğimiz kısa bilgilerden sonra Learning Tools’u kurduğunuzu varsayarak uygulamamıza başlayalım. Öncelikle yapmamız gereken OneNote 2013 veya OneNote 2016 uygulamamızı açalım. Uygulamamızı açtıktan sonra Learning Tools ( Öğrenme Araçları) sekmesine geçelim. Sırasıyla Learning Tools yeteneklerini incelemeye başlayabiliriz. Şimdi Modern Okuyucu butonuna tıklayalım.

OneNote Learning Tools Nedir ?-04

Modern okuyucumuzu açtıktan sonra yukarıda ki pencere tam ekran olarak karşımıza gelecektir. Play butonuna tıkladığımızda ekranda bulunan metni okumaya başlayacaktır. Lakin açtığınız metin Learning Tools’un desteklemediği bir dil ise örneğin İngilizce seçilmiş durumda ise metni İngilizce alfabesinin kurallarına göre okuyacaktır. Buda tamamen anlaşılması zor bir durum haline gelecektir. Umuyorum ki yakın zamanda Learning Tools’un Türkçe desteği geldiğinde gerçek manada işimizi kolaylaştıran ve öğrencilerimize faydalı bir öğrenme aracı olacaktır. Yetkililere buradan ufakta olsa bir çağrı yapmakta fayda vardır. J

OneNote Learning Tools Nedir ?-05

Metni okuması için play butonuna bastığımda Türkçe bir metin olduğu için okuduğu metinden neredeyse hiçbir anlam çıkaramıyorum. Ama desteklediği dillerden birisinde çalışacaksanız muazzam bir uygulama diyebilirim. En azından İngilizce eğitim alan öğrenciler için biçilmiş bir kaftan diyebilirim.

Şimdi ise isterseniz Modern okuyucu üzerinde ne gibi özelleştirmeler yapabildiğimize bir bakalım.

Yukarıda görüldüğü gibi üç farklı özelleştirme menüsü bulunmaktadır. Bu menüler; öğrencilerimizin kavrama, öğrenme gibi yeteneklerini kolaylaştırarak olumlu yönde etkileyecektir.

OneNote Learning Tools Nedir ?-06

Modern Okuyucumuz üzerinde AA yazan kısma tıklayalım.

OneNote Learning Tools Nedir ?-07

AA yazan menüye tıkladığımızda ufak bir menü açılacaktır. Peki burada neler yapabiliriz? Yazımızı okumaya devam edelim.

OneNote Learning Tools Nedir ?-08

Ben yukarı ekranda Modern Okuyucumun temasını değiştirdim. Fazla detaya girmeyeceğim. Ama siz değerli öğretmenlerimizin kafasında farklı öğrenme senaryolarının oluştuğunu hisseder gibiyim. Tema değişiklikleri öğrencilerin metinlere odaklanmasını olumlu olarak etkileyecektir.

OneNote Learning Tools Nedir ?-09

Metin Boyutu : Metin boyutunu küçülterek ve büyüterek öğrencilerimizin daha iyi metinleri görerek öğrenmelerini kolaylaştırabiliriz.

Aralık : Yazılar arasında aralıklar oluşturarak kelimeler arasında aralıklar oluşmaya başlayacaktır. Buda öğrencilerin kelimeleri daha rahat görmesini sağlayacaktır.

Yazı Tipi : yazı tipini değiştirerek öğrencilerin kelimeleri daha anlaşılır şekilde görmelerini sağlayabilirsiniz. Yine bu özelikte öğrencilerin fokusunu arttıracaktır.

Temalar : Şekil-08 de olduğu gibi temayı değiştirdim. Buda öğrencilerin konuya daha farklı bir yerden yakalayarak öğrencilerin kelimelere odaklanmasını arttıracaktır. Kısacası Tema değişiklikleri öğrencilerin metinlere odaklanmasını olumlu olarak etkileyecektir.

OneNote Learning Tools Nedir ?-10

Şimdi ise yine bir OneNote sayfam üzerinde bulunan bir Türkçe metin açıyorum. Ardından sağ tarafta ikinci özelleştirme seçeneklerinden olan Kitaplardan oluşan butona tıklıyorum. Açılan menüde Anlama, Heceler, İsimler, Fiiller ve Sıfatlar seçenekleri yer almaktadır. Bu özellik Learning Tools’un desteklediği dillerde çalışmaktadır. Bu seçenekler kelimelerin türlerine göre seçim yapılabilmektedir. Örnek vermek gerekirse;

OneNote Learning Tools Nedir ?-11

İngilizce metni açtığımda Sıfatları seçtiğimde İngilizce metin içerisinde bulunan Sıfatları yeşil bir şekilde gösterecektir. Veya İsimleri seçtiğimde isimler pembe olarak gözükeceklerdir.

OneNote Learning Tools Nedir ?-12

Yukarıda belirtilen Heceler, İsimler, Fiiller ve Sıfatlar seçenekleri isteğe göre seçilebilir. Yani öğrencilerinize sadece Fiilleri göstermek isterseniz; sadece Filleri seçebilirsiniz.

OneNote Learning Tools Nedir ?-13

Benim en çok hoşuma giden özelliklerinden bir diğeri ise Ses hızı nedenine gelecek olursak öğrenme zorluğu çeken öğrencilerin kelimeleri daha iyi anlayabilmesi ve daha iyi telaffuz edebilmesi için metin okuma hızını düşürebiliriz.

OneNote Learning Tools Nedir ?-14

Daha yakından inceleyecek olursak Ses hızının yanında ses seçimi ve daha fazla dil indirmemiz mümkün olacaktır.

OneNote Learning Tools Nedir ?-15

Bunun yanında Learning Tools’un bir diğer özelliği olan Dikte etmek peki ne işe yarıyor ? Dikte et butonuna tıkladığınızda konuşmaya başlayarak konuştuğunuz cümleleri ve kelimeleri OneNote sayfanıza not almaya başlayacaktır.

 Uyarı : Kullandığınız bilgisayarınız üzerinde bulunan mikrofon bileşenleri yetersiz kaldığı için kaliteli ek bir mikrofon kullanmanızı öneririz.

Şimdi Dikte Et butonuna tıklayalım.

OneNote Learning Tools Nedir ?-16

Bizden Microsoft hesabı veya bir Office 365 hesabı ile oturum açmamız istenebilir.

OneNote Learning Tools Nedir ?-17

Learning Tools bizi dinlemeye başlamış durumdadır. Şimdi her hangi bir şeyler mırıldanalım.

OneNote Learning Tools Nedir ?-18

Başında olduğu gibi dikte etme konusu da İngilizceyi desteklemektedir. Türkçe her hangi bir kelime veya cümle söylediğimde bunları algılayamamaktadır. Ama İngilizce konuştuğumda her hangi bir sıkıntı yaşamamaktayım. Burada önemli husus ise kaliteli bir mikrofon kullanmanızdır.

OneNote Learning Tools Nedir ?-19

Son olarak ise Yardım ve Geri Bildirim bölümünden Geri bildirim gönderebilir, Bilgi bankasını görüntüleyebilir, Bu konularda aklınıza gelen bir özellik önerebilir veya kullandığınız aracın hangi versiyonda olduğunu görüntüleyebilirsiniz.

Sonuç Olarak ;

Yukarıda belirtilen tüm yetenek ve özellikler öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerin öğrenme kapasitelerini genişleterek konulara daha fazla odaklanmalarını sağlamış olacaktır. Bu konuyu tabii ki sadece öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler için kullanmak yanlış olacaktır. Örneğin İngilizce eğitimi gören bir öğrencinin bile İngilizce öğrenmesini kolaylaştıracak ve öğrencinin İngilizceyi daya iyi telaffuz edebilmesini sağlayacaktır. Bundan sonrasını değerli öğretmelerimize bırakıyorum.

Diğer Kaynaklar

Başka yazılarda görüşmek üzere…

Related posts
OneNoteWindows 10

Windows 10 OneNote ile Kalemlerinizi Özelleştirin

OneNote

Send to OneNote Uygulaması ile Belgelerinizi Windows 10 OneNote’a Yazdırın

OneNoteWindows 10

Windows 10 OneNote Uygulaması için Class Notebook Aracını Etkinleştirin

OneNote

Gezindiğimiz Web Sayfalarını Microsoft OneNote Programına Aktarma

Portal güncellemelerinden haberdar olun!

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir