Diğer Sanallaştırma PlatfomlarıSanallaştırma

Nutanix – Acropolis OS Kurulum

Merhaba,

Bu yazımda sizlere Nutanix kurulumundan bahsedeceğim, bu kurulum genellikle Vendor , distribütör yada entegratör lerde çalışan NPP ler tarafından yapılan ve ürün diğer sistem adminlerine gitmeden yapılan çalışmaları içermektedir.

Siz bir Nutanix kutusu sipariş ettiğinizde (satın alma yada Demo) size HyperVisor olarak neyi istediğiniz ve network bilgileri sorulur.

Makinemde bulunan Faundation Vm üzerinden ilk kurulum ayarlarını yapabileceğim gibi Faundation Vm’e IP adresi vererek kendi makinem üzerindende işlem yapabilirim. Ben Faundation Vm e Ip adresi verdikten sonra kendi tarayıcım üzerinden işlem yapıyorum

http://Faundation_Vm_Ip_:8000/gui adresinden Faundation Vm’e erişebiliriz.

İlk olarak Netmask , Gateway ve DNS bilgilerimizi giriyoruz

Bu bölümde önemli olan 2 bölüm var IPMI kullanıcı adı ve şifresi bize daha sonra çok lazım olacak ben sabit değer olan “ADMIN” olarak ayarlıyorum. Diğer bir önemli husus’ta Memory , Controller Vm’lerimiz için vereceğimiz ram miktarı bizim ölçeklendirmede belirttiğimiz şekilde olmalı.Cihazın kurulumundan sonra yapacağımız Compress , deduplication vs işlemleri için CVM en önemli husus.

2 ayrı yöntem ile Var olan Nutanix Block ları ekleye biliriz. Birincisi Discovery bu yöntem için client’ta IPV6 açık olmalı aynı zamanda

Diğer yöntem ise Manuel eklemek ben bu kurulumda manuel olarak ekleme ile anlatacağım Add Blocks diyorum ve kaç block kaç node um olduğunu belirtiyorum.

1 Block 3 node için değerleri girmemiz gerekiyor. Her nutanix node’unun IPMI soket girişinde MAC adresleri bulunmaktadır bu MAC adreslerini tablo ya yazarak başlıyoruz arkasından Nutanix cihazlarımız için her node başına 1 IPMI,1 CVM,1Hypervisor Ip adresi kullanıyoruz yani node başına 3 Ip adresinden 3 node için 9 adet Ip adresi giriyoruz.

Nutanix’i diğer Hyperconverged ürünlerden ayıran en temel fark birden fazla Hypervisor desteği olması , tek bir hypervisor’e mahkum kalmıyor ister başlangıçta ister kullanım sırasında diğer hypervisor’lere geçiş sağlayabiliyorsunuz. Nutanix Vmware,Microsoft Hyper-V ve kendi yazılımı olan KVM in geliştirilmiş versiyonu Acropolis i kullana bilmekte.

Ben bu kurulumda Acropolis 4.6.0 kurulumu yapacağım. ( Acropolis ortalama 1 ayda bir yeni pach ve yama çıkarır)

Not: Imaging bölümünde seçmek istediğimiz Hypervisor’leri Faundation Vm ‘e upload etmiş olmamız gerekmekte bunun için WINSCP gibi programlarla Faundation Vm e bağlana bilirsiniz.

IP adreslerimizi verdik Hypervisor’ümüzü seçtik sırada Cluster var. Cluster’ımızı isterseniz bu aşamada oluşturacağınız gibi daha sonrada yapabilirsiniz.

Cluster’ı oluşturmak için istenilen bilgileri girmeniz yeterlidir. Ben sadece bir Cluster ismi veriyorum diğer bilgileri kurulum tamamlandıktan sonra elle gireceğim.

Bu aşamadan sonradan kuruluma başlayabilir durumdayız.

Run Installation’ı tıkladığınızda öncelikle IPMI lara erişip IPMI konfigürasyonlarını yapacaktır.


IPMI konfigürasyon işlemleri tamamlandıktan sonra kurulum başlayacaktır bu kurulum (Node sayısına bağlı olmakla birlikte) ortalama 30 dakika sürmektedir.

Alt bölümde şu anda hangi Node’da hangi işlemi yaptığını açıklamaktadır.

Log sekmesine girerseniz detaylı olarak neler yapıldığını görebilirsiniz.

Node’ların kurulumu tamamlandıktan sonra CVM ler first boot ve configuration ları yapılmaktadır.

Kurulum tamamlandı.

Daha sonra Cluster kurulumuna geçiyoruz bu işlemi yine ara yüzden birkaç mause hareketiyle yapabiliriz ya da kurmuş olduğumuz CVM lerden herhangi birine bağlanarak yapabilirsiniz.

Cluster Status diyoruz ben kurulumda Cluster oluşturduğum için Up olarak görünüyor.

Cluster üzerinde bir işlem yağacağımızda IP ,Gateway,Subnet vs gibi bir değişiklik yapacağımızda ilk yapmamız gereken Cluster’ı Stop etmektir.

Cluster Stop

Zeus ve Scavenger servisleri hariç hepsi Down duruma düştü.

Cluster Destroy komutuyla mevcut cluster’ımızı yok ediyoruz.

Not : Cluster’ı destroy ettiğinizde mevcut sistemdeki CVM’ler ve Ip kayıtlarınız dışındaki bütün dataları silecektir ( Container’lar,Vm’ler,Iso’lar vs )

Cluster status artık bir cluster ımız olmadığı için boş gelecektir.

Artık cluster ı tekrardan oluşturabiliriz.

Bunun için ;

Cluster -s CVM IP adresi,CVM Ipadresi Create şeklinde yazmanız yeterli kaç node u cluster’a dahile edecekseniz CVM Ip adreslerini yazmanız yeterli olacaktır.

Cluster’ımız oluştu ve ayağa kalktı şimdi diğer ayarlarını yapıyoruz.

Öncelikle Clusterımıza isim veriyoruz

Ncli cluster edit-params new name=Cluster_Adi ( boşluk vermeyin )

DNS kaydını giriyoruz

Ncli cluster add-to-name-servers servers=”Ip_adresi”

Ntp giriyoruz

Ncli cluster add-to-ntp-servers servers=”Ntp Server Adresi”

Temelde bu komutları girmeniz Cluster oluşturmanız için yeterli olacaktır. Bu komutları girdikten sonra herhangi bir CVM üzerinden Prism’a bağlanıp diğer dataları ara yüzden girerek devam edebilirsiniz.

Related posts
SanallaştırmaVMware ESX, vCenter

vSAN Object Repair Timer nedir ve nasıl değiştirilir?

Sanallaştırma

Citrix XenDesktop 7.12 Delivery Group Oluşturma

Diğer Sanallaştırma Platfomları

Citrix XenDesktop 7.12 Machine Catalog Oluşturma

Diğer Sanallaştırma Platfomları

Citrix XenDesktop 7.12 Site Konfigürasyonu

Portal güncellemelerinden haberdar olun!

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir