Office 365

Powershell ile kullanıcının takvim varsayılan izinleri nasıl iptal edilir ?

Ofis ortamlarında sıklıkla karşılaşabileceğiniz durumlar biri de kullanıcının takvim izinlerini düzenleme veya kaldırma durumlarıdır. Benim gibi ofis çalışanlarının çoğunun dışarıda olduğu ve bilgisayarlarına erişiminin olmadığı durumlarda elinizden bir şey gelmeyecek ama tamda bu sırada powershell devreye girecektir. Bunun için komutları girmeniz yeterli olacak. İsteklerden bahsedecek olursak;

Kullanıcının herkese açık olan takvim izinlerini değiştirme veya izinlerini iptal etme yönünde neler yapabiliriz bundan bahsedeceğim. İlk başta kullanıcının takvim izinlerini görüntüleyeceğiz ve ardından izinlerini düzenleyeceğiz.

İlk olarak Outlook üzerinden kullanıcının takvim izinlerini kontrol edelim.

Bunun için Takvim bölümüne girelim ardından Takvim izinleri butonuna tıklayalım.

Yukarıda gördüğümüz gibi kullanıcının takvimi gözden geçiren yani reviewer olarak düzenlenmiş biz bunu iptal etmek istiyoruz. Aslında powershell kullanarak ta takvim izinlerini ilerleyen bölümlerde de göreceğiz.

İlk olarak powershell’i yönetici olarak çalıştırmamız gerekiyor.

Çalıştırdıktan sonra aşağıdaki komutu powershell’e giriyoruz. Bu işlemler Office365’e login olma işlemleridir.

$UserCredential = Get-Credential

Komutu çalıştırdıktan sonra karşımıza yönetici yetkili bir kullanıcının giriş yapmasını istemektedir. Office365 te yönetici yetkili mail adresimizi ve şifremizi girerek tamam butonuna tıklayarak devam ediyoruz.

Ardından aşağıdaki komutu yazarak Exchange login oluyoruz.

$Session = New-PSSession -ConfigurationName Microsoft.Exchange -ConnectionUri https://outlook.office365.com/powershell-liveid/ -Credential $UserCredential -Authentication Basic -AllowRedirection

Bu işlemden sonra son login olma işlemi olan session açma işlemini yapmak için aşağıdaki kodu giriyoruz.

Import-PSSession $Session

Bu ekranı görüyorsanız herhangi bir hata almamışsanız işlem tamamlanmış demektir. Bu işlem sırasında imleçler çıkabilir normaldir.

Not: İlk defa giriş yapıyorsanız bu kodu da çalıştırmanız gerekmektedir.

Set-executionPolicy Unrestricted -force

Şimdi yapacağımız işlemde ise yukarıda ilk başta yaptığımız Outlook’tan takvim izinlerini görüntülemiştik burada da powershell kullanarak aynı işlemi yapıyoruz. Aşağıdaki kodu yazarken dikkat etmemiz gereken birkaç husus var.

Get-MailboxFolderPermission -Identity [email protected]:\Takvim

Yukarıdaki komutun açıklamasını yapmak gerekirse 1. bölümde hangi kullanıcının yetkilerini görüntülemek istiyorsak o kullanıcının mail adresini yazıyoruz. 2. bölümde ise dikkat etmemiz gereken bir kızım var ben burada benim office365 panelim Türkçe olduğu için Takvim yazdım sizde İngilizce ise oraya Calendar yazmanız gerekmektedir. 3. bölümde ise varsayılan yani tüm kullanıcılar tarafından nasıl görüntüleneceğini belirttiğimiz yerdir. Benim burada reviewer olarak yani herkes görüntüleyebilsin olarak seçilmiştir.

Yine yukarıda farklı kişilere de paylaşımınız varsa onu da buradan görebilirsiniz. Ben herkese açık olan varsayılan takvim yetkisini kaldırmak istediğimden buna göre işlem yapacağım.

Set-MailboxFolderPermission omandiraci:\takvim -User default -AccessRights none

Yukarıdaki komutu çalıştırdığımızda ise varsayılan yani herkese açık olan takvim yetkilerimizin kalktığını görüyoruz. Komutu açıklayacak olursak 1. bölümdeki yetkisi değiştirilecek kullanıcının mail adresini yazmamız gerekmektedir ve yanına portal Türkçe ise Takvim İngilizce ise Calendar yazmamız gerekmektedir. 2. Bölümde ise yine hangi takvim yetkisi üzerinde işlem yapacağımızı yazmamız gerekiyor ben varsayılan olduğu için default yazdım. 3. Bölümde de takvim yetkisini ne olarak değiştireceğimizi yazmamız gerekmektedir. Ben herkese görüntülenebilir yetkimi kapatmak için none olarak yazdım.

Tekrardan takvim yetkilerimi kontrol ettiğimde reviewer olan takvim yetkimin none olarak değiştiğini gördüm. Ben burada takvim yetkisini kaldırdım ama siz belki başka bir yetkilendirme yapmak isteyebilirsiniz, aşağıdaki verdiğim linkten yetkilendirme seçeneklerinden birini seçerek yukarıdaki 3. bölümü buna göre düzenleyebilirsiniz.

 

Related posts
Office 365

Microsoft 365’te Domain nasıl eklenir?

Office 365

PowerApps ile Kamera kontrolü nasıl yapılır?

Office 365

Hibrit yapıda Office 365 kullanıcıları local kullanıcılar tarafında “Send as” yetkinlendirmesi nasıl yapılır?

Office 365

Office 365'te DKIM kaydı nasıl yapılır?

Portal güncellemelerinden haberdar olun!

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir