SQL Server

Microsoft SQL Server üzerinde tablo nasıl geri yüklenir?

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımızda kazara da olsa veritabanından silinen bir tablonun en yakın yedekten nasıl geri döndürüleceğini anlatmaya çalışacağım. Birçok arkadaşımız kod kullanarak bu işlemin nasıl yapılacağını anlatmışlar ancak benim gibi işin kolayına kaçmak isteyenler için kod yazmadan nasıl yapıldığını göstermek istiyorum.

Örneğimizde prod isimli veritabanımızdan dbo.acildurum tablosunu siliyoruz. Bunun için ilgili tablo üzerinde sağ tık delete yapmamız yeterli.

İlgili tablonun geri yüklenmesi için güncel bir yedeğin farklı isimle restore edilmesi yeterlidir. Göreceğiniz gibi ben farklı bir isimle veritabanını geri yükledim. Tablo geri yüklemeyi anlatacağım için veritabanının nasıl restore edildiğini göstermeyeceğim. Yine de en pratik yol, yeni bir veritabanı oluşturup üzerine sağ tıklayıp task kısmında restore kısmını seçip ilgili yedeği seçip options kısmında overwritre dediğinizde geri yükleme yapılmaktadır diyebiliriz.

Şimdi Prod veritabanımıza sağ tık Tasks kısmında Import Data’yı seçerek sildiğimiz tabloyu geri yükleme işlemine bağlayabiliriz. Burada illa ki tablo silinen veritabanını seçmemiz zorunlu değildir.

Gelen sihirbaz ekranında Next diyerek sonraki ekrana geçiyoruz.

Burada verinin yükleneceği kaynak soruluyor. Source olarak MS Sql kullandığımız için 1 numaralı yerde SQL Server Native Client’ı, 2 numaralı kısımda verinin çekileceği SQL Server ismini, 3. Kısımda o Sql sunucuya bağlanırken kullanacağımız username ve password’ ü seçip, 4.kısımda hangi veritanabından veriyi çekeceğimizi seçiyoruz. Benim örneğimde makinemdeki yedeğin restore edildiği veritabanı seçili durumdadır. Next ile sonraki aşamaya geçiyoruz.

Destination olarak yine SQL Server, hangi Sql Server ise o, kullanıcı ve şifre ile restore edeceğimiz veritabanını seçiyoruz. Ben prod isimli veritabanından tablo sildiğim için hedef olarak prod database’ini seçiyorum ve Next ile sonraki aşamaya geçiyoruz.

Herhangi bir sorgu yapmadan restore işlemi yapacağımız için 1. Seçenek ile devam ediyoruz.

Bu ekranda bana hangi tabloları restore etmek istediğimizi söylüyor. Burada istersek birçok tabloyu restore edebiliriz ancak örneğimiz sadece tek bir tabloyu restore edeceğimiz için onu seçiyor ve Next ile devam ediyoruz.

İşlem bittikten sonra Next ile devam ediyoruz.

Bu ekran da bize kısaca yapılacak işlemin özetini veriyor ve kontrol ettikten sonra hata yoksa Finish diyerek işlemin başlamasını sağlıyoruz.

İşlem bitince aşağıdaki gibi yapılan işlemlere ait bir ekran geliyor. Burada görevin başarılı olarak bittiğini görebiliyoruz.

Veritabanına sağ tıklayıp refresh dediğimiz aşağıdaki gibi sildiğimiz dbo.acildurum tablomuzun geri geldiğini görebiliyoruz.

Related posts
SQL Server

SQL Server ve Perform Volume Maintenance Task

SQL Server

Microsoft SQL Server 2017 Kurulumu ve Önemli Noktaları

SQL Server

Microsoft SQL Server’da Tablo nasıl geri dönülür?

SQL Server

SQL Server Database Downgrade İşlemi nasıl yapılır?

Portal güncellemelerinden haberdar olun!

 

1 Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir