Üretici Teknolojileri

Veeam Agent için Microsoft Windows kurulumu ve konfigurasyonu nasıl yapılır?

Merhaba arkadaşlar

Bu makalemizde veeam’in ücretsiz bir o kadar da işimize yarayabilecek programından yani Veeam Agent For Microsoft Windows dan bahsedeceğim.

Veeam Agent For Microsoft Windows için Sistem gereksinimleri

CPU: x86–64 işlemci

Bellek: 2 GB RAM

Disk Alanı: Ürün yüklemesi için 150 MB

Ağ: 1 Mb/sn veya daha hızlı

Sistem yazılımı: BIOS veya UEFI

Sürücü şifreleme: Microsoft BitLocker (isteğe bağlı)

İşletim Sistemi: Microsoft Windows istemcisi ve sunucusu işletim sistemlerinin 64 bit ve 32 bit sürümleri desteklenir. Listenin tamamı için kullanıcı Kılavuzu’na bakın.

Yazılım: Aşağıdaki gerekli üçüncü taraf yazılımı, kurulum programında yer almaktadır ve ürün yüklenirken otomatik olarak yüklenir:

  • Microsoft .NET Framework 4.5.2
  • Microsoft SQL Server 2012 Management Objects
  • Microsoft SQL Server System CLR Types
  • Microsoft SQL Database: Microsoft SQL Server 2012 Express LocalDB Edition (ürünle birlikte yüklenir).

Not:

Microsoft Windows için Veeam Agent’ı Veeam Backup & Replication ile birlikte kullanmayı planlıyorsanız Veeam yedekleme sunucusuna Veeam Backup & Replication 9.5 Güncelleme 3 sürümü ile yüklemeniz gerekir.

Not:

Microsoft Windows 7 SP1 ve üzeri

Microsoft Windows 2008 R2 SP1 ve üzeri sürümlerini destekler.

 

 

Kurulum için Veeam Agent For Windows 2.0 yazılımını çalıştırın.

 

 


Windows Agent’in kurulum penceresi açıldığında lisans sözleşmesindeki şartları kabul edip, install butonu ile kurulumu başlatabilirsiniz.


Kurulum tamamlanıp, servisler başlatıldıktan sonra hemen yeni bir yedekleme işlemi için bir target ekleyip, ilk yedeğimizi almamızı önerir. Biz bu seçeceği işaretleyerek atla diyerek Configure Backup işlemini daha sonra gerçekleştireceğimizi belirtiyoruz.

 


Bir sonraki ekranda ise Recovery Media özelliği otomatik olarak sunulmaktadır. Recovery Media; İmage bazlı alınan yedekleri farklı donanımlı sunuculara geri yüklemede kullandığımız bir iso yazılımıdır. Örneğin; Full backup aldığımız bir sunucumuz olduğunu düşünelim ve bu sunucumuza hiçbir şekilde ulaşılamadığı zamanlarda farklı dananımlı sunuculara o aldığımız yedeği Recovery Media sayesinde geri yükleyebiliriz. Recovery Media kurulumu için ilgili checkbox işaretleyip, ilerliyoruz.

 



 

Account bilgilerimizi doğrulayarak, Recovery media’mızı nereye oluşturacağımız belirtiyoruz. Ben deneme olduğu için localde

c: nin altına bir klasöre aldım.


 

Gerekli bilgilendirme raporunu bize sunduktan sonar kontrol ederek oluşturulması için Create butonuna tıklıyorum.


 

Recovery medyasını başarılı bir şekilde oluşturdu.

 


Veeam Agent For Windows kontrol panelini ilk açtığımızda bizden ürünün lisansını isteyecektir. Aksi halde 1 aylık free versiyonunu kullanabilirsiniz. Ben ilk ekranı kaçırdığım için size veeam agent’ın arayüzünden gösterdim. Bendeki 1 aylık deneme lisansı.

 


Gerekli yükleme işlemlerini bitirdikten sonra karşımıza çıkan ilk arayüz penceresinden Configure Backup butonuna tıklayarak ilk Backup’ımızı almak için adımlara başlıyorum.

 


Backup mode penceresinde Backup’ın nasıl alınacağını sormaktadır. Veeam Backup & Replication ekranın dan tanıyacağınız üzere;

  • Entire Computer: Full backup anlamı taşıyan ve bare matel dediğimiz image bazlı yedekleme işlemidir.
  • Volume level backup: Volume bazlı yedek olarak tanımladığımız (C: D: veya E: vs gibi yedekleme için kullanılır.)
  • File level backup: Dosya bazlı yedeklemelerde kullanılan bölümdür.

Ben burada File Level Backup’ı yani dosya bazlı yedeklemeyi kullanacağım. Bunlar tamamen sizin ihtiyacınız doğrultusunda seçebileceğiniz seçeneklerdir.

Seçimden de görüldüğü gibi ben yalnızca kullanıcıyı seçtim. Bu aynı zamanda o kullanıcının tüm dosyaları demek.

 

Destination kısmında ise Backup’ı nereye alınacağı bilgileri sunulmaktadır. Bunları sırasıyla;

  • Local storage: Yedek alınan makineye bağlı bir diske yedek alındığında kullanılır.
  • Shared Folder: Bir paylaşım üzerinden destek alındığında (Nas cihazı vs) kullanılır.
  • Veeam Backup Repository: Ortamda Veaam 9.5 update3 veriyonu olması şartıyla Veeam Backup ortamına da yedek alınabilir.
  • Veeam Cloud Connect Repository: Yedeklerinizi Cloud ortamına almak istediğinizde kullanılır. (Azure, AWG vs)

 

Ben burada farklı bir makinadaki paylaşım dosyasını seçtim. NAS cihazı vs. olmadığı için. NAS cihazımız olsaydı eğer onun İP sini ve altındaki paylaşım klasörünü gösterecektik.

 

Yedek alacağımız yeri belirliyoruz ve geriye dönük ne kadar yedek saklayacağımızı belirtiyoruz. (14) Ardından gelişmiş kontroller için Advanced butonuna tıklıyoruz.

 

 



 

Açılan bu pencerede ise Backup ve Storage özellikleri görünmektedir. Bunlara bir göz atmamız gerekirse;

Backup

  • Synthetic Full Backup: Sunucumuzun ilk yedeğini aldığımızı varsayalım (Full olarak alacaktır) geriye dönük 7 gün de saklayacağımızı belirttiğimizde ve ilk gün full backup alacaktır diğer günlerde ise pazar gününe kadar incremental (artımlı) olarak devam edecektir. Bir daha ki pazartesi günü geldiğinde sistemimiz otomatik olarak full backup alması gerekir,Synthetic Full Backup özelliğini devreye aldığımızda ise ilk günki Full backup’ımız ile pazar günki artımlı Backup’ımızı birleştirip yeni bir tane Full backup oluşturmaktadır. Sistemimiz bir dahaki pazartesi günü 5 saatlik full backup alacağı yerde 1 saatte bu işlemi tamamlamış olacaktır. Bu özellik hem performans anlamında hem de süreklilik adına ortamlarınıza fayda sağlayacaktır.

  • Active Full Backup: Veeam Endpoint backup’tan temel farkı bu aslında, Backup zincirinin sağlığı açısından belirli aralıklarda Active Full Backup’lar alınması gerekir. Bu full backup’ları haftalık ya da aylık olarak oluşturabilirsiniz

Storage

  • Data reduction: Veriyi yedeklemede kullanılacak sıkıştırma derecesini belirleyeceğimiz kısımdır. Veeam tarafından önerilen sıkıştırma seçeneği ise resimdeki gibidir.

  • Storage optimization: Yedekleme işlemine göre uygun özellikleri seçebilirsiniz. Bu özellikler; Local Target (16TB+ Backup File) – Local Target – Lan Target ve WAN Target olarak 4 şekilde sunulur.

  • Encryption: Alınan yedeği şifreleyerek güvenlik önlemini çok daha yükseğe çıkartabilirsiniz. Sizin belirlediğiniz şifre ile verileriniz saklanmaktadır.


Yedekleme dosyaları için bir hedef konum olarak belirtilen uzak depolama, yedekleme işinin başlaması gereken zamanda kullanılamayabilir. Bu durumda, Microsoft Windows için Veeam Agent , tanımlanmış zamanlamaya göre normal bir geri yükleme noktası oluşturamaz. Sonuç olarak, uzak depolama alanındaki yedekleme zinciri, yedekleme programına tam olarak uyan bir dizi geri yükleme noktası içermeyecektir.

Bu sınırlamanın üstesinden gelmek için Microsoft Windows için Veeam Agent , yedekleme önbelleği konseptini sunar. Yedekleme önbelleği, Veeam Agent’ın yedeklenen verilerin uzak bir konuma aktarılamaması durumunda yedek dosyalar oluşturduğu geçici bir yerel depolamadır . Hedef yeri kullanılabilir olduğunda, Veeam Agent yedek dosyaları yedekleme önbelleğinden uzak depolama alanına yükler ve yedek zincirine düzenli geri yükleme noktaları ekler.

Yedekleme önbelleği, zamanlanmış yedekleme zincirinin verilerinizin zaman içinde istenen noktalarda “anlık görüntülerini” içermesini sağlayarak, zamanlanmış yedeklemeyi zamanında gerçekleştirmenizi sağlar. Bu, örneğin, yedekleme konumunun bulunduğu şirket ağına sınırlı erişimi olmayan iş seyahatlerine giden dizüstü bilgisayar kullanıcıları için yararlı olabilir.

Teknik olarak yedekleme önbelleği, Microsoft Windows için Veeam Agent’ın yüklü olduğu bilgisayardaki yerel bir klasördür . Bir kullanıcı yedekleme önbelleği için bir klasör ve yedekleme işi ayarlarında yedekleme önbelleğinin boyutunu tanımlayabilir.

Yedekleme önbelleği, aşağıdaki depolama türleri hedef konum olarak seçilirse kullanılabilir:

  • Ağ paylaşımlı klasör
  • Microsoft OneDrive depolama alanı
  • Bir Veeam yedekleme sunucusu tarafından yönetilen yedek depo
  • Bir Veeam Cloud Connect hizmet sağlayıcısı tarafından yönetilen bulut deposu


Guest Processing ekranına geldiğimizde Enable application-aware processing ve Enable file system indexing özelliklerini göreceğiz.

Enable application-aware processing: Örneğin, Active Directory servisinin çalıştığı bir sunucunun full backup yedeğini aldığımızda ve bu sunucunun içinde bir kullanıcının objesini ya da attribute’nu restore etmek istediğimizde kullandığımız bir çözüm aslında, normal şartlarda AD üzerinden kullanıcıyı dönerken, bu özellik sayesinde o kullanıcının genel özelliklerine kadar restore edebiliyoruz.

Enable file system indexing: Yukaridaki örneğe nazaran, aynı ortamı ele alırsak, aldığımız yedekler üzerinde bir indexleme yapma özelliği sunulmaktadır.

Bu iki özelliğide aktif ederek ilerliyorum.


Son penceremizde ise, Hazırlamış olduğumuz backup’ı ne zaman çalışacağını belirtiyoruz. Bu işlemi aylık olarak ya da belirli periyodiklerde de uygulama özelliği bizlere sunmaktadır. Bu kısmı kendinize göre belirleyebilirsiniz. Ben deneme olduğu için default da ilerledim.

Gerekli bilgileri girdikten sonra genel bir uygulama raporunu karşımıza çıkartacaktır. Bununla birlikte ilk full yedeğimizi aldırabiliriz.


Ben Run the job when I click finish checkbox’ın işaretleyerek size göstermek için ilk backup’ı hemen almamızı sağladım.


Gördüğünüz gibi backup almayı bu şekilde tamamlamış olduk.


Son olarak raporlama özelliğinden bahsetmek istiyorum. Eminim herkesin kullanmak isteyeceği bir özelliktir. Şahsen benim çok işime yaradı.

Settings tabında yer alan enable email notifications kısmında configure and test’e girerek mail bilgilerimizi aşağıdaki gibi dolduruyoruz.


Bu işlem sayesinde alınan backup’lar veeam tarafından raporlanarak bize mail olarak gönderiliyor olacak.


Backup’ımızı aldık ve gördüğünüz gibi işlem sonunda raporu bize mail olarak gönderdiğini de söylüyor.


Sonuç olarak mail adresimize gelen rapor resimdeki gibidir.

Related posts
Üretici Teknolojileri

Veeam B&R ile merkezi yedekleme nasıl yapılır?

Üretici Teknolojileri

VxRail 4.7 ile Gelen Yenilikler nelerdir?

Üretici Teknolojileri

DMARC Kaydının Oluşuturulması ve Kontrolü nasıl yapılır?

Üretici Teknolojileri

Veeam Agent for Microsoft Windows 2.1 ile Perform Bare-Metal Recovery nasıl yapılır?

Portal güncellemelerinden haberdar olun!

 

5 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir