GenelMS-ProjectYazılım

MS-Project ile Yazılım Projelerinin Planlanması

Merhabalar,

Sizlere bu yazımda bir önceki yazımda bahsetmiş olduğum yazılım projelerinin planlanmasında kullanılan uygulamalardan en çok kullanılanlardan biri olan MS-Project’ten bahsedeceğim.

MS-Project, Microsoft tarafından geliştirilen bir proje yönetimi yazılımıdır.MS-Project, plan oluşturma, kaynakların göreve atanması, aşama takibi, bütçe yönetimi ve iş yükü analizi gibi işlemlerin kolayca yapılmasını sağlayarak proje yöneticilerinin işini büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır.

Peki bu uygulama nasıl kullanılır;

Öncelikle bu uygulama da planlamayı yaparken proje oluşturmak için farklı yöntemler vardır. Mesela sıfırdan boş proje oluşturabiliriz, daha önceden oluşturmuş olduğumuz bir projeyi açabiliriz. Excel dosyasındaki verilerden proje oluşturabiliriz veya Share Point kullanıyorsak Share Point üzerinden oluşturduğunuz listeden de bir proje sayfası oluşturabiliriz veya sıfırdan bir proje oluşturmak yerine Microsoft Project in bize vermiş olduğu template’ler üzerinden var olan bir proje oluşturabiliriz bu noktada seçim bize ait

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boş bir proje açıp onun üzerinden örneklendirmek gerekirse;

MS Project’te proje planlarken önce görev/task kısmına gelip projemizi nasıl planlamışsak görevlerimizi aktivitelerimizi, işlerimizi listelemeyi ve sıralamayı onu baz alarak ilk başta yapıyoruz.

 

 

 

Ama bunun için ilk olarak yapmamız gereken yandaki şekilde görüldüğü gibi grafik şeklini seçmek. Grafik şeklini seçtikten sonra Format/Biçim menüsünden Project Summary Task’ı işaretliyoruz.

 

 

Hiyerarşik sıraya göre projemizin aşamalarını, adımlarını, süresini, öngördüğümüz tarihleri vs yazıyoruz.

Projeye başlarken ilk iş olarak aktivite listesini oluşturup belirlediğimiz süreleri giriyoruz. Milestone’lar projenin başlangıç ve bitiş noktalarını göstermektedirler. Bu nedenle onların sürelerini 0 yapıyoruz. Bunu yaptıktan sonra fazlar veya aşamaları, iş paketlerini hiyerarşik düzene göre oluşturuyoruz. Bunu yaparken görev modundan otomatik olarak zamanlanmışı seçersek o kendisi otomatik olarak tarihleri bize oluşturacaktır.

 

 

 

 

 

 

Görevlerimizi ve sürelerini sırası ile yazdığımızda karşımıza böyle bir şekil çıkıyor. Burada kırımlar önemli. Kırılımları oluşturmak için;

Görevleri ve sürelerini yazdıktan sonra alt görevlerimizi seçip, şekilde görüldüğü gibi Görev kısmından “Görevi Girintile” seçeneğini seçip görevlerimizi girintiliyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bunları yaptıktan sonra Proje à Proje Bilgileri kısmına gelip projeyi başlatacağımız tarihi yazıp, kullanacağımız takvimi seçiyoruz. Takvimi standart seçersek 5 gün üzerinden,24 saati seçersek 24 saat üzerinden hesaplama yapar. Uygulama seçtiğimiz takvimi ve başlangıç tarihimizi baz alarak işlerin başlangıç ve bitiş tarihini belirler.

Eğer bir görevin başlangıcı diğer bir görevin bitişini gerektiriyorsa, yani bağlantılı görevlerimiz varsa, bağlantılı görevleri seçip, “Seçili Görevleri Bağla” diyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gant grafiğine dikkat edilirse, görevleri bağladıktan sonra basamaklı bir yapı oluştuğunu görmekteyiz. Eğer işlerin kendi içinde bağlantılı olmasını istiyorsak, o zaman sadece alt görevleri seçip yine aynı şekilde görevleri bağla diyoruz.

Bu şekilde görevin üstüne çift tıklayıp, görev bilgileri kısmına gelip, bittiğinde başla, birlikte başla gibi planımıza uygun farklı seçenekleri seçip işlerimizi ona göre zamanlıyoruz.

Eğer tüm işler bittikten sonra yapılacak bir görev varsa, o görevin üstüne gelip çift tıklıyoruz. Öncüler kısmına gelip tüm ana görevleri sırayla seçiyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu işlemi yaptıktan sonra, solda öncüler kısmına baktığımızda ilgili görevin öncü görevlerini görebiliriz.

Yine aynı şekilde görevlerin üstüne çift tıklayıp o görev ile ilgili notlar, özel alanlar, kaynaklar vs eleyebiliriz.

Kritik yolu görmek için ise;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sağ tıklayıp, “Çubuk Stillerini Göster/Gizle” à Kritik Görevler deyip kritik yolumuzu görüntülemiş oluyoruz.

 

 

 

 

 

 

Kırmızı ile gösterilen path, bizim kritik yolumuzdur.

Yine buradan bollukları,geciken görevleri vs de görüntüleyebiliriz.

Aynı zamanda Görev à Grafikler kısmından planımızı istediğimiz grafik şeklinde gösterebiliriz. Mesela ağ grafiğini seçersek üsteki şekil aşağıdaki gibi bir hal alacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genelde işleri uzun uzun söylemek yerine kod kullanırız. Buna iş kırılım yapısı denir ve büyük ölçüde proje planlarında bu istenir. İş kırılım yapısı oluşturmak için;

Projeà İş Kırılım Yapısı à Kod tanımla deyip ABC gibi herhangi X bir şekilde bir kod tanımlayıp, nasıl sıralacağını belirlitip bir kod hiyerarşisi oluşturmuş oluyoruz. Bu sayede görevlerimizi uzun isimleri ile değil de daha pratik olacak şekilde A1 görevi,A2 görevi vs şeklinde belirtmiş oluyoruz.

Proje planımızı farklı filtrelemelere tabii tutup, sadece ana görevleri, geciken görevleri, özet görevleri, kilometre taşları vs şeklinde görmek isteyebiliriz. Bunun içinde Görünüm à Filtre sekmesi altından istediğimiz filtrelemeyi seçip istediğimiz şekilde projemizi görüntüleyebiliriz.

MS-Project bu şekilde proje yöneticilerinin işini oldukça kolaylaştırmaktadır.

Bir başka yazımda görüşmek üzere

 

Related posts
Yazılım

TypeScript Compiler nasıl kullanılır?

Yazılım

TypeScript Geliştirme Ortamının Kurulumu nasıl yapılır?

Yazılım

TypeScript Nedir?

Yazılım

Xampp IonCube Loader Kurulumu nasıl yapılır?

Portal güncellemelerinden haberdar olun!

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir