Üretici Teknolojileri

Nutanix CVM Memory Upgrade/Downgrade nasıl yapılır?

Merhaba,

Bu Makalemde sizlere Nutanix CVM Memory Upgrade/Downgrade işleminin nasıl yapıldığını anlatacağım. Fakat öncelikle bu işlem hakkında bilgi sahibi olalım.

Neden Nutanix CVM Memory Upgrade yapıyoruz?

Nutanix kurulumunda başlangıçta verilen memory değerinin ihtiyacın altında veya üstünde olması durumunda memory upgrade/downgrade yapmamız gerekebilir. Örnek vermek istersek; Başlangıçta sadece Compress özelliği aktif edilmiş olan olan bir Nutanix NFS Storage pool’unun zaman içerisinde Deduplication veya Erasure Coding gibi özelliklerinin aktif edilmesiyle memory kullanımının yükselmesi sebebiyle Upgrade yapılması gerekebilir.

Şimdi bu işlemin nasıl yapıldığına geçelim ;

İlk olarak Nutanix Prism ekranına bağlanıp ortamımızın sağlık durumunu görelim.


Health durumu Good olarak görünüyor. Data Resiliency Status durumu OK olarak görünüyor. Bu durumda Memory upgrade işlemlerimizi yapabiliriz. Benim ortamımda 3 Nutanix Node bulunmakta. Nutanix Node’larımın her birini yöneten CVM’lerim var. Sırayla CVM’lere SSH ile bağlanalım ve CVM servislerini planlı olarak kapatalım.

 


İlk CVM sunucuma bağlandım.


Memory upgrade öncesi ortamımdaki CVM sunucularımın haberleşme durumunu ve UP/DOWN durumlarını “nodetool -h0 ring” komutu ile görüntülüyorum. Tüm CVM’lerim UP görünüyor.


Üst ekranda tüm CVM’lerimizin UP olduğunu görmüştük. Artık CVM’lerimizden 1 tanesini kapatıp Memory Upgrade yapabiliriz. CVM’i kapatmak için ” cvm_shutdown -P now ” komutunu kullanıyorum. Bu sayede hem CVM’in servislerini planlı olarak durduyorum hemde sistemi kapatıyorum.


CVM’i kapattığım için vCenter sunucuma bağlanıyor ve CVM sunucumu kapalı olarak görüyorum.


Kapattığım CVM sunucumu edit’liyorum ve Memory Size’ı değiştiriyorum. (Bu işlem herhangi bir VM’de memory değişikliği yaptığımız gibi gerçekleştirilir.)


CVM Sunucumuzu Start ediyoruz ve açılmasını bekliyoruz.


CVM sunucumuz açıldığından sonra Nutanix Prism ekranında Critical olarak hataları göreceğiz. Bu hatalar CVM’ler arasında Rebuild işlemi tamamlanana kadar devam edecektir.


CVM sunucularımız arasındaki Rebuild işlemi tamamlandığında Data Resiliency Status OK olarak görünecektir. Health ise Critical olarak görünecektir. Health 7 gün içerisinde Good durumuna gelecektir. Ekran görüntüsünde gördüğümüz gibi 3 Host ve 3 Blocks, ESXi versiyon 6.5 (veya sizin ESXi versiyonunuz) yazmalıdır. Üst ekrandaki gibi ESXi 2 VERSIONS yazmamalıdır.

Bu işlemleri sırasıyla tüm CVM’lerde yapmalıyız ve her geçiş işlemi sırasında 30-60 dk. Beklenilmesi benim saha tecrübemle önerimdir.

About author

1987 Gaziantep doğumluyum. 2004 yılından bu yana aktif olarak IT sektöründe yer alıyorum. Dünyada 33 ülkede ve Türkiye de 43 ilde projeler yaptım. Şu anda bilişim sektöründe Kıdemli Danışman olarak çalışıyorum. Microsoft tarafında 5 yıldır MCT ünvanına sahibim. Ayrıca Microsoft tarafında MCSE,MCSA ünvanlarının sahibiyim. Microsoft, Linux ve Oracle tarafında içerik üretiyorum.
Related posts
Üretici Teknolojileri

Veeam B&R ile merkezi yedekleme nasıl yapılır?

Üretici Teknolojileri

VxRail 4.7 ile Gelen Yenilikler nelerdir?

Üretici Teknolojileri

DMARC Kaydının Oluşuturulması ve Kontrolü nasıl yapılır?

Üretici Teknolojileri

Veeam Agent for Microsoft Windows 2.1 ile Perform Bare-Metal Recovery nasıl yapılır?

Portal güncellemelerinden haberdar olun!

 

2 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir