Server 2012

DHCP Cluster kurulumu nasıl yapılır?

DHCP Cluster özelliği Windows Server 2012 Server ile birlikte hayatımıza giren, en çok beklenen cluster çözümlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yapılandırma için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Bu işlem için 2 adet üzerinde DHCP Server Rolü Kurulu Windows 2012 Server kullanıyoruz. Kurulumu hale hazırda çalışa DHCP sunucunuz içinde yapabilirsiniz. Eğer DHCP sunucunuz Windows 2012 Server işletim sistemi üstünde değil ise Migration için bu yazıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

İlk olarak hale hazırda çalışan DHCP sunucumuza giderek Cluster olacak çalıştırmak istediğimiz Scope üzerine sağ tık yaparak “Configure Failover” seçeneğini seçiyoruz.




Maximum Client Lead Time    :
Partnet Down State’de olan sunucunun geri gelmesi için beklenecek süre. Bu süre boyunca down olan sunucu ayaklanmaz ise ayakta olan sunucu görevi devralır.

State Switchover Interval    :
2 DHCP Sunucusundan herhangi birinin down olma durumunda, ayakta olan DHCP sunucusunun partnerinin down olduğunu anlayarak Partner Down State evresine girmesi için geçen süre.
Örnek:
DHCP-Server-1 kapandı, 15 Dk (bu alanda belirttiğimiz süre) boyunca DHCP-Server-2 olan sunucu 1 nolu sunucudan haber alamazsa 1 nolu sunucunun down olduğunu anlayacak. Peki IP dağıtmak için hemen devreye girecek mi? Hayır! Devreye girmek için “Maximum Client Lead Time” alanındaki zaman kadar bekleyecek. Neden? DHCP-Server-1 geri ayaklanır umudu için. Maximum Client Lead Time da belirtilen kadar zaman geçtiğinde hala 1 nolu sunucudan haber alınamaz ise ilgili Scope ile ilgili tüm işlemleri yapmaya başlayacak.

Mode                : Gelen IP isteklerine 2 DHCP sunucusu birden yük dengelemesi yaparak cevap verecekler. Bu bölümde dengelemenin ayarı yapılabilir.

Enable Message Authentication : 2 DHCP sunucu arasında kurulacak ilişkinin güvenliğini sağlamak amaçlı kullanmakta fayda olan Shared Secret tanımlanacak alan.



DHCP-Server-2 ye baktığımızda Scopumuzun orada da otomatik olarak oluştuğunu görebiliriz.


Related posts
Server 2012

Active Directory’den Kullanıcı Listesi dışarıya nasıl aktarılır?

Server 2012

Windows Server 2012 R2 Active Directory Recycle Bin nasıl kullanır ?

Server 2012

Microsoft Windows Server üzerinde FTP Server nasıl kurulur?

Server 2012

Group Policy ile .WNCRY uzantılı dosyalar nasıl engellenir?

Portal güncellemelerinden haberdar olun!

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir