SharePoint Server 2016

SPFx Ninjas Serisi #2 : SPFx Nedir?

Merhabalar,

Geçtiğimiz makalemizde SPFx Ninjas serimize bir başlangıç yaparak dizinin nasıl ilerleyeceğini,hangi konulara değineceğimizi belirtmiştik.Bu yazımız ile birlikte SPFx dünyasına giriş yapmaya başlıyoruz.

SPFx Nedir?

SPFx, Microsoft’un SharePoint 2016 sürümüyle birlikte piyasaya sunduğu yeni geliştirme(customization,webpart/apppart/page geliştirme) yöntemidir.Gerek en son web trendleri/teknolojilerini kullanıyor olması gerekse de mobil uygulama için hazır mimari ve mobil/farklı cihaz ekran uyumluluğu açısından birçok avantaj sağlamaktadır.

Özellikle de en son web geliştirme trendlerinin istemci taraflı ve açık kaynak ürünleri kullandığı bu yeni geliştirme döneminde,SPFx, istemci taraflı betiklerin gücünü kullanarak eski geliştirme yöntemine göre ne kadar hızlı,etkin,az kaynak isteyen geliştirme ortamlarını bizlere göstermiştir.

SPFx bir heyecan değil gerekliliktir.Bunun sebebi,SharePoint uygulama geliştirmek isteyen bireyin,demode olmuş AppPart yöntemi ve SharePoint Designer kullanarak yaptığı istemci taraflı geliştirmeleri bir rafa kaldırıp, daha kullanılabilir,daha az kaynak isteyen ve bu işin bu şekilde olması gerektiğini bizlere göstererek geliştiricinin de kendisini teknik bilgi olarak güncellemesini sağlamış ve yeni sistemi neden kullanması gerektiğini ,geliştiricinin kendisinin tecrübe ettiği farklı senaryolar ile kanıtlamıştır.

“Neden SPFx” bir sonraki makalemizin konusu olduğu için bu konuya henüz giriş yapmıyorum ancak şu bir gerçek ki; SPFx ile standart bir SharePoint Developer artık eskisi gibi olmayacak.

Alışkanlıklarının tamamından vazgeçemese bile büyük bir kısmına bu yeni geliştirme yöntemi ile elveda etmek durumunda kalacak.

SPFx’in özelliklerinden bahsederek,kullanıldığında bize ne gibi faydaları olacağını açıklayalım.


SPFx’in özellikleri

1-SPFx, Node.js tabanlı çalışır (SPFx Ninjas #4 : Node.js Kurulumu makalemizde Node.js ile ilgili konuşacağız)

2-SPFx hem klasik hem de modern sayfalara eklenebilmektedir.Modern sayfalar OnPremise sistemlerde yer almadığından ve SharePoint 2019’a kadar da yer almayacağından(yol haritasının belirttiği üzere) Modern Sayfa ile ilgili belirttiğim husus sadece Office 365 üzerinde yer alan SharePoint Online için geçerlidir. Feature Pack 2 ile birlikte OnPremise kullanıcıları, SPFx uygulamalarını Standart yapılarında görüntüleyeceklerdir.SharePoint Online kullananlar ise ister Classic Görünüm isterse de Modern Görünüm’de SPFx uygulamalarını çalıştırabilecekler
3-Mobile Uyumlu kontroller.
4-iFrame olmaması.Yazdığınız uygulama çalıştığında arka planda iframe basma yerine direkt Javascript kodu çalıştırılır.
5-İstemci taraflı bir yöntem olduğu için de oldukça hızlı çalışır,performans olarak iyi sonuçlar alırsınız.

 

SPFx(SharePoint Framework) ‘in bunun gibi birçok özelliği/faydası bulunmaktadır.En avantajlı kısımlarını paylaştım.

Bir sonraki makalemiz olan “SPFx Ninjas #3 : Neden SPFx?” de daha çok detaya inerek bilgilendirmeler yapacağım.

 

 

 


 

Related posts
SharePoint Server 2016

SPFx Ninjas #6 : SPFx ve REACT

SharePoint Server 2016

UnifyTR - SPFx Ninjas Serisi Başlıyor!

SharePoint Server 2016

Rest ile SharePoint 2007-2016 Arası Veri Taşıma \ E-Book

SharePoint Server 2016

BUGFIX: SharePoint REST API ID BUG

Portal güncellemelerinden haberdar olun!

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir