Exchange Server 2010

Exchange Server 2010 – Database Defragmentation işlemi nasıl yapılır?

Merhaba arkadaşlar,

Firma yapımızın büyümesi ile birlikte yeni kullanıcıların Exchange yapımıza dahil olması , mevcut kullanıcıların mailbox larının zamanla büyümesi kullanmakta olduğumuz database lerinde kapladıkları alanları genişletmektedir. Örneğin yeni kurduğumuz yapımız da 10 Gb olan databese boyutumuz zamanla 150-200 Gb boyutlarına çıkabilir. Belli periotlar da sıstem bakımı yaptığımız gıbı Exchange databese bakımlarıda yapmamız gerekmektedir. Bu bakımları mailbox database ve public folder üzerinde yapabiliriz.

Exchnage üzerinde database boyutlarını kontrol ettıgımız de 300 Gb gordugumuz database boyutu aslında daha da az olabilir. Bu sebeble zaman zaman Exchange database defrag işlemlerine gerek duyabiliriz.

Exchange database defrag işlemi için kullanacağımız komut eseutil /d dir. Defragmanton işlemi için kullanacağımız parametre ” /d “ parametrsidir. Bu parametre defragmantion un kısaltılmasıdır.

Defrag işleminde dikkat edilmesi gereken en önemli durumun;

  • Exchange database lerin bulunduğu disk boyutunun %10 dan daha fazla alan bulunması gerekmektedir.

Eğer diskimiz de yeteri kadar yer yok yada bulunan partitionu genişletemiyor isek ” /t ” komutunu kullanmamız gerekecek.

Aşağıda görüldüğü üzere “” isimli bir database im var.

 


 

Gerekli bakım işlemlerine başlamadan önce ilk yapmam gereken database’imi dismount etmek. Database mount iken defrag işlemi yapmaya çalıştığımız da asaşıdaki gibi bir hata alırız.

Operation terminated with error -550 <JET_errDatabaseInconsistent, Database is in inconsistent state “

Bu sebeble ilk önce database dismount işlemini gerçekleştirmemiz gerekmektedir.

Benim database lerimin bulunduğu disk te terli yer olmadığından dolayı “/t” komutu kullanacağım. “/t” komutunun yaptığı işlem kullanılan database’ i farklı bir partition üzerine alarak işlemleri orda yapıyor.

eseutil /d  “E:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\v14\NewExcDB” /t “F:\ Program Files\Microsoft\Exchange Server\v14\NewExcDB.edb”


Komudu çalıştırıyoruz ve işlemin bitmesini bekliyoruz. İşlem tamamlandığında dismount ettiğimiz database imizi mount ediyoruz.


İşlemler bukadar. Bir sonraki makalede görüşmek dileğiyle.

Related posts
Exchange Server 2010

OWA HTTP’den HTTPS‘e Yönlendirme nasıl yapılır?

Exchange Server 2010

Exchange 2010’da Mobil Cihaz Yönetimi nasıl yapılır?

Exchange Server 2010

Mail Grubundan Mail Gönderme Yetkisi (PowerShell)

Portal güncellemelerinden haberdar olun!

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir