Yazılım

TypeScript Geliştirme Ortamının Kurulumu nasıl yapılır?

TypeScript makale serimizin ikinci makalesinde TypeScript ile geliştirme yapabilmemiz için gerekli ortamın kurulum aşamalarını ve kurulacak yazılımların bize sağladığı avantajları inceleyelim.

Visual Studio Code :

İndirme Adresi :
https://code.visualstudio.com/

Visual Studio Code geliştirme aşamasında bizlerin kodlarımızı yazabilmemiz / derleyebilmemiz için gerekli ortamı sağlayan editördür (IDE).

Visual Studio Code yerine tercih edilen farklı bir editör de kullanılabilmektedir. Ancak gerek hızı gerek se kurulabilen yardımcı eklentileri sayesinde bizlere daha kolay geliştirme fırsatı sunmasından dolayı tercih sebebidir.

 

NodeJS :


İndirme Adresi :

https://nodejs.org

Bir önceki makalemizde JavaScript kodlarının artık sadece Client bazlı bir uygulama için değil Server bazlı bir uygulama içinde kullanabileceğinden bahsetmiştik.

İşte NodeJS JavaScript komutlarının server tarafında işlenmesini sağlamakla yükümlü olan uygulamadır.

TypeScript geliştirme ile ilgili olarak ise bize hem TypeScript Compiler’ını kurmamızı hemde TypeScript Compiler’ın yazmış olduğumuz kodlarımızı JavaScript kodlarına dönüştürme aşamasında görev alacaktır.

TypeScript Compiler :

İndirme / Kurulum İşlemi :

TypeScript Compiler aracının indirme ve kurulum işlemini nodejs üzerinden gerçekleştireceğiz.

Bunun için Console / Terminal ekranımızı açarak npm install -g typescript yazdıktan sonra Enter’a basmamız yeterlidir. NodeJS npm paketleri içeriğinden TypeScript paketini seçerek kurulumunu sistemimize gerçekleştirecektir.

Kurulum bittikten sonra artık sistemimiz üzerinde TypeScript ile geliştirme yapabilmemiz için gerekli ortam hazır hale gelmiştir.

Bir sonraki makalemizde basit bir TypeScript dosyasının Visual Studio Code ile nasıl oluşturulacağı ve içeriğine yazmış olduğumuz kodların TypeScript Compiler ile nasıl derleneceğini inceleyeceğiz.

Related posts
Yazılım

TypeScript Compiler nasıl kullanılır?

Yazılım

TypeScript Nedir?

Yazılım

Xampp IonCube Loader Kurulumu nasıl yapılır?

GenelMS-ProjectYazılım

MS-Project ile Yazılım Projelerinin Planlanması

Portal güncellemelerinden haberdar olun!

 

1 Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Worth reading...
TypeScript Nedir?