GenelMS-ProjectYazılım

Yazılım Projelerinin Planlanması

Merhabalar,

Sizlere bu yazımda bir önceki yazımda değinmiş olduğum yazılım projelerinin başarı ile sonuçlanmasındaki en önemli etken olan yazılım projelerinin planlanmasından ve bunları planlamak için kullanabileceğimiz MS Project programından bahsedeceğim.

Yazılım projeleri karmaşık bir geliştirme sürecine sahiptir ve farklı roller içeren ekiplerle birlikte yürütülür. Yazılımın büyüklüğü arttıkça gerçekleştirmek için gerekli süre gibi faktörler de üstel olarak artar. Örneğin; 100 bin satırlık kod 1 ay gibi bir sürede bitiyorsa, 200 bin satırlık bir kod için 2 aydan daha uzun bir süre gerekir. İşte bu noktada geliştirme sürecinin başarılı olması ve sürenin önceden öngörülebilmesi kaliteli bir planlama ile mümkündür. Çünkü planlama sayesinde ürünün ortaya çıkacağı zaman ve aşamalar önceden belirlenmiş olur. Çalışan kişiler ne yapacağını bildiği için işlerini daha kolay anlar ve yapar. Aynı zamanda kaynaklara ne zaman ihtiyaç duyulacağını göstermesi ve kontrol noktalarını ve yapısını da tanımlaması da projenin zamanında bitmesi açısından çok önemli bir faktördür. Ayrıca planlama; ekip, yönetici ve diğer paydaşlar arasında bir köprü oluşturur ve proje yöneticisinin yapılanları kontrol etmesini sağlar.

 

Planlama sürecine geçildiğinde öncelikli olarak yapılması gereken şey, müşteri ile iletişim kurulup ihtiyaç ve proje kısıtlarının anlaşılmasıdır. Bunu kapsam belirleme çalışması takip eder. Kapsam belirlendikten sonra ihtiyaçlar ayrıntılı hale getirilir -planın sağlıklı yapılabilmesi için ihtiyaçlar olabildiğince ayrıntılı belirlenmelidir- yapılacaklar belirlenir ve genel bir iş bölümleme yapısı oluşturulur yani görevler belirlenmiş olur.

Görevler tespit edilirken akış ve hiyerarşi şemalarının yardımıyla görevlerin birbiri ile olan bağlantıları da belirginleşmiş olur. Bu bağlantılar belirginleştiğinde yapılacak projenin büyüklüğü, harcanacak emek, süre ve gerekli kaynak tahmin edilerek plana yansıtılır. Kaynak çakışmaları varsa kaynak dengeleme yapılarak plan iyileştirilir. Kaynağa görev atanarak işlemler başlatılır.

Görevlerin tespit edilmesi ve kaynak atanması işlemlerinden sonra bu görevlerin zaman planına göre takip edilmesi ve raporlanması bizleri zorlayabilir. Planın takip edilmesi ve raporlanması noktasında var olan hazır uygulamaları kullanıp, sadece uygulama üzerinde planı yapıp gerisini bu uygulamalara bırakabiliriz.

Bir sonraki yazımda bu uygulamalardan en çok kullanılanlardan biri olan MS-Project ile görüşmek üzere

 

 

 

 

Related posts
Yazılım

TypeScript Compiler nasıl kullanılır?

Yazılım

TypeScript Geliştirme Ortamının Kurulumu nasıl yapılır?

Yazılım

TypeScript Nedir?

Yazılım

Xampp IonCube Loader Kurulumu nasıl yapılır?

Portal güncellemelerinden haberdar olun!

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir