System Center Configuration Manager (SCCM)

System Center Configuration Manager (SCCM)Nedir?

 

 

Merhaba arkadaşlar,

Sizlere bu makalemde Microsoft ailesinin önemli üyelerinden olan System Center ailesini anlatacağım System Center IT tarafında uçtan uca yapımızda bulunan tüm bilgisayarı, Sunucularımızı ve mobil cihazlarımızın yönetmemizi sağlıyor.

 

System Center ailesinde bulunan uygulamalar aşağıdaki gibidir.

 
 

  • Configuration Manager nedir ve bize neler sağlar

    SCCM, ister fiziksel, ister sanal olsun, istemci ve mobil cihazları yönetmemizi sağlar.

    Kurulum, konfigürasyon ve güncelleştirme işlemlerini merkezileştirebilir, Active Directory, WSUS gibi diğer bileşenlerle entegre bir şekilde çalışmasını sağlayabiliriz.

    İşletim sistemi bazında desteklediği versiyonlar Windows 10, IOS, MAC OS X, Android

  • Operations Manager

    System Center Operations Manager, ailenin servis yönetimi sağlayan  ürünüdür, Servisleri merkezi olarak yönetmek, görüntülemek ve kontrol etmek için tasarlanmıştır.

  • Virtual Machine Manager

    Virtual Machine Manager (VMM) 2016 ürününde yine isminden özelliğini ele veren aile fertlerindendir diyebiliriz. Sanal ortamımızı yönetmek için tasarlanmıştır, yeni bir sanal makine oluşturma, konfigüre etme, merkezi olarak yönetme gibi görevlerin sağlayıcısıdır.

  • Data Protection Manager

    System Center Data Protection Manager, isminden anlaşılacağı gibi veri koruma yöneticimizdir, tüm uygulamalar ve veriler için sürekli yedekleme ve koruma sağlar. Yedekleme işlemlerini disk, kaset gibi farklı hedefler üzerinde gerçekleştirebilir. Esnek kuralları ve zamanlama seçenekleri sayesinde sürekli kontrol ve konfigürasyon gerektirmez.

  • Service Manager
  • System Center Service Manager, Best prcatices adını verdiğimiz uygulamaların adapte edilmesini sağlar. Best prcatices ise; uygulamaların dağıtıcıları tarafından tavsiye edilen kurulum, konfigürasyon ve gereksinimine uygun olup olmadığını test etmemizi ve problemleri gidermemiz için bize ilgili çözümleri yöneltir.

 

 
 

SCCM – Configuration Manager nedir ?

SCCM, ister fiziksel, ister sanal olsun, sunucu, istemci ve mobil cihazları yönetmemizi sağlar.

Kurulum, konfigürasyon ve güncelleştirme işlemlerini merkezileştirebilir, Active Directory, WSUS gibi diğer bileşenlerle entegre bir şekilde çalışmasını sağlayabiliriz.

İşletim sistemi bazında desteklediği versiyonlar Windows 10, IOS, MAC OS X, Android desteklemektedir. Configuration Manager tek bir ara yüzden cihazlarımızı yönetmemizi sağlıyor (işletim sistemi yüklemek, uygulama yüklemek, performans raporları gibi)


 

 
 

Küçük ölçekli yapılarda 1 sunucu üzerinde yüklenebilir default olarak kurmamız gereken rollerin yanı sıra ek rollerde kurabiliriz işletmemizin isteği veya ihtiyaçlar doğrultusunda.

 
 


 
 

Büyük yapılarda birden fazla sunucuya kurulur bunun en başlıca sebebi sunucunun rollerini ayırarak performans kazanmaktır.


  •  
     

    SCCM – Configuration Manager Neler Sağlar?

     

    • Kaynak yönetimi
      • Adından da anlayacağımız üzere yapımızda bulunan tüm kaynakları tek bir ekrandan raporlanması, listelenmesi, ve kullanım bilgilerine ulaşabilmemizi sağlamaktadır.

         


     

     

    • İşletim Sistemi ve Yazılım Dağıtımı
      • Sunucu ve Client makinelerin işletim sistemleri veya ihtiyaç olan programları yüklememizi sağlar. Kaynaklar aynı lokasyonda veya farklı lokasyondaki kaynaklara yükleyebiliriz. Yükleme yapabildiğimiz gibi kullanılmayan veya artık kullanılmasına izin verilmeyen uygulamaları da kaldırabiliriz.
      • Kullanılan uygulamaların lisans durumları ve diğer özelliklerini raporlayabilirsiniz.

         


     

     

    • Güncelleştirme Yönetimi
      • Yapınızda bulunan kaynakların üzerinde koşan işletim sistemleri, üzerlerinde yüklü 3 parti yazıların güncellemelerini tek bir yerden merkezi olarak otomatik yüklemek veya planlı zamanlarda yüklemek için kurallar oluşturabiliyoruz. Hangi makinelerimizde yükleme, güncelleme veya oluşturduğumuz kuralın sağlıklı çalıştığına dair raporlar oluşturabilir ve bunların çıktılarını alıp yönetime sunabiliriz.

         


     

     

    • Stabil Konfigürasyon Yönetimi
      • Biz IT’ciler için 3 vazgeçilme maddemiz vardır bunlar Performans, Güvenlik ve Erişebilir olması yapımızda bu 3 madde olmazsa olmazdır . SCCM bu konuda bize şöyle fayda sağlıyor yüklediğimiz işletim sistemi sağlıklı yüklenmiş mi, yüklediğimiz programlar düzgün ve sağlıklı çalışıyor mu? Analiz yapıp karşımıza rapor halince çıkartıyor.

         


      •  
         

    • Yönetim Alanları
      • Sunucu Yönetimi
      • İstemci Yönetimi

     
     

     
     

Related posts
System Center Configuration Manager (SCCM)

SCCM Console yavaşlığı nasıl giderilir ?

System Center Configuration Manager (SCCM)

SCCM 2012 ile Windows 7 işletim sistemini Windows 10’a yükseltme nasıl yapılır ?

System Center Configuration Manager (SCCM)

SCCM 2012 R2 Client Settings ayarı nasıl yapılır?

System Center Configuration Manager (SCCM)

SCCM versiyon 1511, 1602 ve 1606’dan vesiyon 1610’a upgrade nasıl yapılır?

Portal güncellemelerinden haberdar olun!

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir